Felt Pincushion

Starring domo-kun n red angry bird

Assalammualaikum...
Eh cewah, caption kat atas taknak lagi poyo?
Siang td berjaya akhirnya menyiapkan pincushion yg baru...si domo tu dah naik lusuh kena cucuk slalu (dah mcm voodoo la pulak). So aritu decide utk carikan kawan baru utk dia. Since las week lg dah start projek ni tp tergendala sbb wat projek kurung malaysia ngn jahit manik (nti akan aku pos cite pasal ni).
Aku decide wat menda angry bird ni sbb aritu da test skali wat bookmark utk anak2 sedara aku (da selamat sampai pun kat sabah). Pastu rase cam bez pulak wat menatang ni. Hehe. So alang-alang aku dah buat, meh aku share sikit cara aku menghasilkan pin cushion dari fabrik felt ni.

Pertama skali, korg memerlukan template utk memudahkan kerja korg. Mane nak dpt template? Aku wat sendiri jek, dgn cara sketch dlu bentuk yg telah dipilih. Kalau tak reti, tanye je kat pakcik Google camne rupa benda2 yg korg nak. Cam aku slalu wat la. So, kat pic bwh ni adalah template yg dah aku buat. Masa ni lupa wat template ekor, so td baru buat. Hehe. Saiznya, ikut suka korg la nak besa mana, yg aku wat ni cubic size 5cm x 5cm. Btw, angry bird aku ni tak ikut spesifikasi sebenar yg bentuk bulat tu, aku wat ikut kesesuaian sukahati aku, cube shape. Haha.

Ini template ye. Dah buat, simpan. Utk kegunaan masa akan dtg.

Kedua, gunakan template td sebagai asas utk memotong felt ikut bentuk dan warna. Pastikan gunting korg tajam.

Ketiga, lekatkan mana2 bahagian potongan felt td pd tempatnye sampai membentuk rupa watak yg dikehendaki. Dlm kes aku, aku gunakan gam UHU n mata burung tu aku jahitkan manik kaler itam. Proses menampal tak igt nak snap pic, sbb sampai peringkat ni yg aku wat minggu lepas. Jgn lupa, potong 6 keping felt merah bentuk cube td sbgi bdn burung tu.


Keempat, cantumkan kesemua 6 keping felt td menggunakan teknik jahitan insang pari yg korg belaja kat sekolah dlu atau bahasa omputihnye "blanket stitch". Dari segi pemilihan benang, ikut suka korang la nak saiz ape, ade org guna benang kait. Tp aku prefer benang biasa je sbb aku byk koleksi benang tu utk jahit baju so jimat sket sbb dah ade kan, senang. Warna benang pastikan sama dgn warna felt korg. Aku tau ia adalah seni, tp jgn melampau2 lak seni korg smpi keterlaluan kontras kaler benang ngn felt tu. Tp kalau korg dah suka, ikut korg lah. Jarum lak, aku guna jarum yg sama aku jahit manik baju, saiz no.11 dan 12 jenama regal, ia halus dan runcing, aku suka. Nak guna jarum biasa yg assorted sizes tu pun leh gak.

Ni rupa bile dah beberapa keping sisi dicantumkan. Nampak tak camne aku wat blanket stitch tu?

Kelima, bila semua sisi siap dicantumkan, tinggalkan satu sisi tanpa dijahit utk korg isikan dgn wool fibre. Kalau semua korg da jait, alamatnye bertambah2 la angry si angry bird tu tanpa isi perut. Hehe.

Keenam, ok sekarang bolehla sumbatkan isi perut dia dgn fibre. Wah kau ni consume fibre je angry bird, kompem senang digest. Haha. Fibre tu jgn sumbat terlalu padat dan jgn terlalu sikit, sedang2 elok. Pastu jgn lupe jahit sume sisi yang ditinggalkan td sampai siap.

Akhirnya, "angry bird the pincushion" sedia beraksi!

Okeh, aku da decide pin cushion baru ni aku nak guna khas utk sesi jahit baju manakala si domo aku gunakan utk sesi felting. Wah byknye projek cuti sekolah aku....selamat menjahit semua!

5 Tukang Karut Selanjutnya:

Cik Sue

wahhh kretipp sungguh Dya yerk...nak buat jugak domo n agry bird tu lama da mengidam..tapi lom ada masa pun lagik hukkk...

Klo Dya

hehe thanx Cik Sue...n thanx sudi jengah blog saye yg tak seberapa ni, terharu ^^ ni pun sekadar hobi mengisi cuti panjang ni. jom kite sesama felting...hehe chayok2.

T-T

nak tolong link kat FB yek... bleh??.. kat group felt crafter... hik2...

Klo Dya

masuk group tu leh jd glamer eh shikin?aku gila glamer...bolela...wakakaka...

Nurul Fadz

Klo Dya, jom glemer kan diri kat group tu hikhik http://kedaifazonline.blogspot.com/