Edisi cuti sekolah

Assalammualaikum.
Hari ni aku nak cite tentang hobi aku yg bermusim ni. Hehe. Iaitu menjahit pakaian. Sebenarnya aku dah lama nak belaja cara buat baju kurung malaysia ngan kain kipas belakang. Kurung pahang aku penah 2x buat tp cam tak menjadi. Kalau kurung biasa retila gak aku buatnye sbb dah ade basic. So, las week aku telah blogwalking n terdiscover satu blog yg pemiliknya sgt bermurah hati utk share pengetahuannye menjahit baju. Dlu2 aku slalu gak search pasal baju2 ni tapi akhirnya hampa tak jumpa pun. Akhirnya baju yg byk dalam wardrobe aku hanyalah baju kurung. Kalau kurung malaysia atau pahang tu yg aku beli siap je. Paham2 jela kalau bile bli siap, bukan ikut ukuran bdn sendiri. So ble blogger tersebut cite satu persatu cara nak sediakan pola dan teknik2 menjahit, aku terus rasa "hey, this is awesome!" dan rasa bersemangat nak buat baju aku sendiri. Jom tgk hasil2 kerja aku sejak seminggu lepas...

Ini adalah nota dan rujukan aku sepanjang projek kali ni.

Kiri ke kanan: Buku biru tu nota fotostat dr rakan sekerja, Kak Jam, seorg guru KH di sekolah aku. Yg tgh tu, nota yg aku salin dari blog Cik Sue, yg menyebbkan aku berkobar2 nak menjahit dan yg last, buku rujukan Busana Tradisional hasil penulisan pereka fesyen terkenal, Salikin Sidek. Buku ni aku beli awal thn aritu kat kedai buku Badan di Angsana, JB dan hanya aku guna setelah berbulan aku simpan dlm almari. Kiki.

Naik berpinar gak aku study semua nota tu, sbb nak memahamkan asas2 nye. Slalu aku jait baju kurung takde plak guna formula bagai ikut suka je..hehe.

Ini dia kurung pahang pertama aku hasilkan secara proper mengikut cara tok guru on9 dan buku. Dah pakai sabtu lepas g rewang umah kazen. (Tak rewang sgt pun sekadar menyebok. Haha.)

Kain kipas belakang yg pertama aku hasilkan. Tersgt mengidam nak wat kain ni, so akhirnye bile siap rasa macam....taktaula nak cakap betapa gembiranya.

Zoom dekat cket...

Ha...ni kurung malaysia pertama yg aku hasilkan. Amcam, ok ke tak? Ni aku beli kain murah je RM20 sepasang utk test wat baju ni. Skali dah jd baju nampak cantik plak. Nanti aku nak jahitkan manik kat keliling bunga2 tu bg meriah sket...so baru nampak mcm kain RM60. Haha...

Baju ni aku pasangkan zip sembunyi. First time jugak cuba jahit ni. Alhamdulillah menjadi.

Part hujung lengan n labuh baju aku juz jait mesin aje...Bukan ape, baru beli mesin jahit baru Isnin minggu lepas, excited sgt, ada 22 jenis jahitan. Sebelum ni aku menjahit guna mesin mak aku yg kena kayuh tu...jenama Raleigh. Tipu la kalau korang taktau. Byk gunanya mesin tu, byk dah baju aku dihasilkan olehnya. And aku pasang zip sembunyi tu pun guna mesin tu sbb mesin baru lum cari tapak zip nye.

Ha, ni 2nd baju kurung malaysia yg aku siapkan Jumaat lepas. Pastu pulun dua hari jahit manik. Sengaja beli kain plain sbb nak jahit manik sendiri pastu naik juling biji mata menjahit siang mlm sbb Ahad tu nak pakai g kenduri kazen. Tp tak siap pun lg sulam manik tu ikut plan asal aku. Tp aku pakai gak g kenduri. Haha. Nanti aku pos satu entry pasal jahit manik ni.
Actually baju ni aku longgarkan sedikit ukurannya sbb tak jadi nak pasang zip sembunyi kat tepi. Sbb ape? Sbb aritu aku juz beli zip kaler itam je sbb niat nak cuba2 wat je. Takkan la plak baju pink aku letak zip itam kut, tetibe je kang nampak kepala zip kaler itam bwh ketiak, tak memasal mengundang kontroversi. Eheh.

Err...nak gak upload kat cni...kain ni baru beli td kat pasar lambak Pekan Pt Yaani. Kain viscose RM25 sepasang. Yg kanan tu beli 2 pasang, sepsg utk kakak aku, kang dia kata "tak beli utk aku pun". So, beli skali....bile plak nak jahitnye taktau. Kiki. Sbb yg ade bli aritu pon lum berjait, mau dekat 15 pasang nak kena jait ni...huhu...semuanya baju sendiri yg tak berjait since thn lepas...ape daaa...
Ok tu je, till the next post k...

4 Tukang Karut Selanjutnya:

T-T

bestnye reti jahit baju.... tak yah kluar bajet banyak2...

Klo Dya

nak order???hehehe....

Cik Sue

wahhhh!! cik sue tompang bangga ngn Dya...nak2 tengok kain kipas belakang tu ahahaha..banyak orang susah nak faham buat kain jenis tu belajo online..dia buat nampak cantik tanpa sebarang soklan heeee..dya hebat...

Klo Dya

hihi thanx cik sue...ala...sume tu pun sbb nota cik sue yg mmg efektif, sbb tu menjadi.... ^^ thanx to u...