Demam Durian Crepe

Assalammualaikum.

Sana-sini heboh memperkatakan menu pencuci mulut ni. Seriously, sebelum ni aku tak kenal langsung makanan ni sampailah kat newsfeed facebook aku penuh dgn gambar durian crepe. Sejak beberapa minggu lepas bermulalah igauan durian crepe sampai aku termimpi-mimpi. Setiap hari aku dok Google durian crepe ni, tengok macam sedap membuatkan aku tertanya-tanya apakah rasanya. 

Demi tidak menghampakan diri sendiri, aku pun cuba buat sendiri dengan berpandukan resepi yang dikongsikan para blogger lain. Kebanyakan mereka menggunakan resepi dan sukatan yang sama. Aku pun ikut jela, cuma aku campur bahan ikut suka aje sebab takde kitchen scale. Hahaha. Keluarga aku bangsa masak kuih tak payah nak sukat-sukat dgn scale, ikut instinct. Lepas tu buat crepe tak berapa nak nipis. Aku tak tau lah yg aku buat tu rasa dia sama ke macam durian crepe sebenar. Tapi aku rasa sedap aje, lemak-lemak manis. Makan sejuk-sejuk, memang sedap. 

Isi durian nya aku beli yang fresh. Masa aku beli semalam, apek  tu kata durian tu baru sampai. Harga RM6 sekilo. Aku beli 2 biji, harga RM24. Pastu dia tambah 2 biji durian kecik, cukupkan RM25. Pandailah ko apek. Aku tengok label situ dia tulis "Musang King". Aku tak tau lah betul ke tak tapi rasa dia memang sedap, warnanya kuning pekat, isi tebal manakala biji kecik. Kalau ikut ciri-ciri, dah macam musang king. Tapi kalau ikut harga, aku tak tau lah ye. Biasa bukan RMpuluh-puluh ke? Tak kisah lah, janji sodappp. Buat durian crepe pun jadi sedap walaupun first try. 

Leper macam bantal dah lama pakai. Ekekeke.

Rupa dia memang takde nilai komersial lah.

Tapi rasa dia, sedap lah jugak. Sumbat durian banyak-banyak.
Nampak kan crepe aku tebal. Haha. 

Dah tercapai hajat aku nak merasa DC ni. Lepas ni tak tau la nak buat lagi ke tak sebab aku lebih suka makan durian macam tu aje tanpa dieksploitasi dalam bentuk kuih. Ekekeke. At least dah tak jadi igauan dlm mimpi aku dah, nyampah tul.

Kalau korang nak resepi, tanya je kat Pakcik Google, k. Aku segan, sebab aku bukan pandai pun. Hoho. Baik korang tanya yang pakar.

Dah, bye.

Uniknya SMKA Segamat

Assalammualaikum.

Semalam pelajar-pelajar aku menduduki peperiksaan SPM bagi subjek Biologi. Dan sejak 4 hari sebelumnya budak-budak tu mengadap aku untuk kelas tambahan, selang-seli dengan kelas Kimia. Kelas akhir-akhir sebelum peksa bagi budak self-study je dan aku hadir sebagai tempat rujukan diorang untuk bertanya soalan. Soalan spot? Aku memang tak galakkan budak percaya sangat sebab nanti diorang terlalu fokus bahagian tertentu aje padahal kalau Kertas 1 tu memang semua topik ada soalan. Kesimpulannya, ko study semua je budak...hahaha. Cuma aku share la tips-tips penting.

Perkara yang aku nak kongsikan di sini ialah keunikan SMKAS sepanjang musim peperiksaan, tak kiralah PMR, SPM atau STPM. Sebelum masuk exam hall lebih kurang 10 minit lah, calon-calon peperiksaan akan berkumpul dan beratur elok-elok di dataran dengan mengadap kiblat. Seorang wakil pelajar akan memimpin yang lain-lain bagi laungan azan dan doa. Masa tu memang terasa sangat bahang jihadnya sehingga meremang bulu roma aku terutama sekali masa hari pertama peperiksaan bermula. Mari tgk video yang aku rakamkan semalam utk sama-sama merasakannya.

video
Maaf, video asyik shaking kerana tangan aku takleh dok diam.

Semasa laungan azan.


Pelajar-pelajar bersalaman. Turut kelihatan di kiri gambar, rakan setugas.


Memohon restu guru.

Best of luck SMKAS SPM candidates!

Kecerdasan: Diwarisi Atau Dipelajari?

Assalammualaikum.

Pernah tak dengar orang kata bahawa mak bapak kalau pandai, kompem anak-anak pandai. Betul ke tak tu? Adakah semua kepandaian atau kebegoan mak bapak diwarisi? Dan betul ke boleh dipelajari?

Sebenarnya dua-dua pun betul. Kalau setakat bangga mak bapak ke adik-beradik ke pakcik ke atuk ke yang pandai sampai dapat anugerah nobel ke anugerah dekan ke, tapi diri sendiri tak berusaha belajar, tak ke mana gak.

Kecerdasan ni tak dinafikan diwarisi. Malah banyak faktor turut menyumbang kepada kecerdasan seseorang terutamanya faktor persekitaran. Sebagai contoh, dua adik-beradik kembar. Lahir-lahir dah pandai. Tapi masing-masing punya persekitaran pembelajaran yang berbeza. Sorang kaki muka buka gosip-gosip aje, sorang kuat baca buku ilmiah dan study group. So outcome nya mesti berbeza, kan?

Zaman sekarang ni pulak banyak susu formula yang menjanjikan perkembangan IQ anak-anak. Jadi mak bapak silalah pilih je kat pasaran sekarang melambak.

Berdasarkan pengalaman aku sendiri, cara pembelajaran memang sangat mempengaruhi tahap perkembangan otak. Senang kata, masa sekolah menengah dulu aku lah yang paling malas belajar, tambahan pula aku bersekolah di sekolah harian. Jadi pencapaian aku takde lah boleh dibangga-banggakan sangat nak dibandingkan dengan adik-beradik yang lain. Tapi bila sambung belajar dekat universiti, persekitaran pembelajaran itu sendiri menyebabkan ada rasa nak belajar. Secara automatik akan ada waktu diluangkan untuk belajar. Dan akhirnya keputusan peperiksaan diperolehi mampu buat aku tersenyum lebar.

Peribahasa kegemaran aku yang selalu membuat diri aku termotivasi iaitu "Usaha Tangga Kejayaan". Sesungguhnya kejayaan takkan datang bergolek jika kita tidak berusaha untuk mendapatkannya. Ingat tu.

Ok, sesi motivasi dah tamat, sekarang mari kita tengok gambar pulak sepanjang aku bertugas baru-baru ni.

Nota students aku.
*Chapter 7: Respiration*


Ini yang dimaksudkan faktor persekitaran mempengaruhi kecerdasan.


Guru muda


Study group


Eh sesat pulak gambar ni.
Durian Segamat yang aku bawa balik ke Yong Peng, meraikan paper Bio yang tamat semalam. 

Dah. Bye.

Tips Memandu Di Jalan Raya Luar Bandar

Assalammualaikum.

Baru je buat entri tentang sikap pemandu Malaysia tempoh hari, pagi ni baca surat khabar, ada satu halaman tentang pemanduan di jalan raya luar bandar. Ada beberapa info yang kena dengan pengalaman aku hari tu. Haha.


Snippet keratan akhbar berkenaan


Petikan 1

Ulasan Petikan 1: Yang ni aku setuju sangat-sangat. Macam yang aku ceritakan hari tu lah, jalan kampung memang  sempit. Tapi syok juga, belajar jadi pemandu yang cekap dan bertoleransi. Mula-mula dapat driving license dulu, memang takut sangat nak drive kat kampung bila memikirkan kena berselisih dengan kereta lah, lori sawit lah. Adoyai memang risau, nak-nak kalau berada di sebelah parit, dahla tebing kecik, mau terjunam masuk parit. Kalau ada motor kat depan pun aku sanggup follow je daripada memotong. Haha. Tapi tu dulu lah.

Petikan 2

Ulasan Petikan 2: Ah-ha, yang ini ada part yang kurang setuju sikit. Macam kat simpang tiga yang of course laluan aku tapi aku pulak yang kena berhenti. Tapi memang macam itu lah situasi kat kampung. Kesimpulannya jangan nak pecut kat jalan kampung. Memang betul frasa dalam petikan tu yang menyebut "Golongan pengguna jalan raya tadi boleh muncul pada bila-bila masa tanpa kita duga". Serius, mau terkejut kau time tu. Beberapa kali kena jugak lah. Kat kampung memang ramai budak bawah umur yang kaki pun tak cecah tanah, dah boleh tunggang motor. So what do you expect from these kids, knowing all the rules on road? Lupakan aje lah.

Petikan 3

Ulasan Petikan 3: Bukan sahaja lembu, malah pelbagai jenis haiwan lain ko boleh temui kat mana-mana kampung. Contoh kat kampung aku, lotong. Tahu tak lotong tu apa? Bukan lontong yang berkuah lodeh sedap dimakan tu. Ni lotong spesies monyet jugak lah, mata putih je terjegil. Suka bergayut satu keluarga kat wayar elektrik macam wat show sarkas sambil dukung anak. Haha. Bumper kereta abang aku yang dipandu oleh adik aku pecah dek kerana terlanggar lotong tu lah. Baru-baru ni pulak makcik aku patah tangan dan tulang rusuk sebab tunggang motor terlanggar seekor babi pada waktu malam. Haiwan tu memang banyak kat kampung ni, pernah juga aku melalui insiden hampir-hampir terlanggar binatang tu. Biasanya memang waktu malam lah. Lain-lain haiwan, macam kucing, ayam, tu dah biasa sangat. Jadi berwaspadalah, jangan sampai jadi pembunuh jalanan. Kikiki.

Drive safely everyone!

Haiwan Kesayangan Sekeluarga

Assalammualaikum.
Lakaran menggambarkan kucing belaan aku, Si Kenit. Abaikan lukisan yang sangat berseni itu. Haha.

Keluarga aku sangat sukakan kucing. Pada mulanya kami hanya membela kucing terbiar yang datang mencari makan dan perlindungan. Kawasan rumah aku ni dah jadi macam hotspot pulak untuk orang membuang kucing. Takpelah, kami sekeluarga memang sayangkan kucing.

Sebenarnya nak cerita tentang seekor kucing ni yang aku beri nama sebagai Si Kenit. Badannya takdelah kenit mana pun tapi saje suka-suka bagi. Mula-mula jumpa Si Kenit ni kat bilik guru sekolah aku. Ia terperangkap selama dua hari (cuti hujung minggu) dan akibatnya beberapa buah kerusi guru menjadi tempat ia poopoo. Haha. Masa tu comel nya lah ia. Ramai-ramai dok kejar nak tangkap, aku lah yang terpaling excited. Kihkih. Last dapat gak tangkap sampai aku masuk bawah meja rakan sekerja. Aku nak sangat bela ia sebab berwarna putih. Pernah bela kucing kaler putih masa aku belum masuk tadika. Pastu memang takda dah. Asyik kaler kuning dan cokelat aje yang keluarga aku bela. So bila terjumpa kucing putih ni yang ade tompok kelabu asap, maka aku pun bela lah dia bawak balik umah masuk kotak kertas A4, siap ikat dengan tali takut dia lompat keluar. Tapi dah tentu lah aku buat lubang banyak-banyak untuk dia bernafas. Kang menyeksanya pulak tak pasal-pasal berdosa. Kat pic atas tu sengaja lukis bukan kaler putih seperti Si Kenit sebenar. Hehe.

Masa mula-mula tu, garang betul Si Kenit. Mogok, tak nak makan. Siap panjat tingkap sampai atas lubang angin. Jadi kerja pulak aku nak menurunkannya. Tapi kucing memang sinonim dengan sifat manjanya, so lama-kelamaan ia pun semakin manja. Setiap hujung minggu kalau aku balik kampung memang kerja ngangkut dia aje lah. Padan muka aku. Sekarang ni dah 4 bulan dia tinggal dgn aku. Cuti sekolah ni dok kampung jela ia bergaul dgn kucing-kucing lain. Dan akhirnya keperawanannya telah ternoda. Haha. Mari aku tunjukkan rupa Si Kenit aku.


Sayalah Si Kenit itu.



Cun kan saya?



Ni baru lepas balik dari clinic vet, sebab cirit-birit. Haha.



Hobi saya memang posing sokmo depan kamera.



Saya juga suka tangkap lipas.



Dan kacau tuan saya buat kerja sampai tertido peluk pencil case.


Sekarang saya semakin nakal. Apa macam, ada style tak?

Sepanjang tinggal kat kampung cuti sekolah ni, Kenit memang tinggal luar rumah macam kucing-kucing lain. Kalau duduk dgn aku kat kuarters, memang special la tempat ia atas sofa sampai penuh bulunya kat situ. Tu yang sekarang kemaruk nak masuk rumah sampai panjat tingkap bilik aku. Ia tau tu mana tuannya duduk, takde plak nak curik masuk ikut tingkap lain. Hai Kenit, Kenit. Tahun depan tinggal kat kampung jela ye. Hehe.

Sekian cerita Si Kenit kali ni.

p/s: Haiwan kesayangan korang apa pulak? Ada yang bela haiwan eksotik ke?

Kawan-kawan, Tungganglah Motosikal Secara Berhemah

Assalammualaikum.

Hari ni aku nak sambung cerita tentang pemandu Malaysia yang aku kongsikan tempoh hari. Boleh rujuk entri ini untuk cerita tersebut. Tapi kali ni tentang penunggang motosikal pulak.
Silalah gelak secara berjemaah apabila melihat lukisan taraf tadika aku ni. Ni je mampu aku buat dgn Paint. Terharu tak tgk motosikal design ntah apa-apa tu. Haha. Kakak aku kata motosikal tu tak keluarkan asap, tapi macam air. Ceh...

Selepas kejadian yang aku lalui kat simpang nak masuk kampung hari tu, aku pun memandu dengan riang gembiranya untuk balik ke rumah. Tapi, kegembiraan yg aku kecapi tu tak lama sebab kegembiraan tu dirampas oleh seorang penunggang motosikal di hadapan aku yang berlagak ala-ala Tok Ketua Kampung sedang melawat kawasan. Huhu. Rileks aje dia tunggang motor di tengah-tengah jalan dengan kadar kelajuan 15-20 km/J sambil toleh kiri kanan seakan memerhati perkembangan kawasan taklukan nya. Ya, jalan kampung aku kecik je macam jalan one way, jika berselisih dgn kereta, jika kau menghala ke dalam kampung, kau kena mengalah dan beri laluan dulu kepada mereka yang berada di laluan tepi parit. Agak-agak sape tak mengalah dan buat muka bajet bagus, sah, bukan orang kampung aku. Oh ya berbalik cerita aku tadi. Apabila pakcik tu menunggang di tengah-tengah jalan, maka aku terpaksa la mengekornya di belakang aje. Nak potong memang takleh unless kereta aku leh transform jadi motorboat masuk dalam parit. Lama juga nak tunggu pakcik tu sedar yang aku ada di belakang dia. Nak hon memang tak sampai hati. Aku kan berbudi bahasa, ehcewah. At last, baru lah dia ketepi sikit dan ade ruang untuk aku memotong. Lega sekejap. Sekali lagi, SEKEJAP ye kawan-kawan, sebelum kelegaan aku tu dikejutkan dgn satu lagi kejadian.


Nampak tak, nampak tak. Simpang tiga ni selalu tau buat aku terkejut Oh My English Oh Mak Aku apabila penunggang-penunggang motosikal selalu buat tak nampak papan tanda 'BERHENTI' kat situ. Ops, kat gambar takde, lupa nak lukis. Tapi berhadapan dgn pakcik yang tunggang motor tu. Tiap kali lalu simpang tiga ni memang aku dah berwaspada, agak-agak 10 meter lagi aku dah brek pelan-pelan dan memang aku pandu slow di situ. Namun, tetap juga aku dilemparkan pandangan tak puas hati oleh pakcik tu seolah-olah aku yang patut berhenti. Er, pakcik, lesen memandu ada ke takde ni? Macam aku pulak yang salah. Sesampai aku kat rumah, memang menggerutu je dalam hati sebab menghadapi 3 kerenah manusia yang boleh dikategorikan sebagai mementingkan diri. Three situations in a row tau, mana tak sakit hati. Selain daripada kejadian-kejadian tu, memang banyak lagi kan perangai pemandu di Malaysia ni. Yang mecelah laluan sebelah kiri memang biasa sangat. Ha, siapa pernah buat, angkat tangan! Hehehe.

Pesanan khidmat masyarakat: Pandulah secara berhemah. Pakailah tali pinggang keledar bagi pemandu kereta dan topi keledar semasa menunggang motosikal. Ingatlah orang tersayang. 

Dah tu je. Bye!

Happy Family On A Tree!

Assalammualaikum. 


Fuhhh...berkurun baru nak buat entri tentang projek felt aku yang digembar-gemburkan sebelum ni. Rujuk entri apple dan owl ini.

Baiklah, kini aku akan ceritakan serba sedikit tentang projek felt yang aku maksudkan tu. Sebenarnya projek tersebut aku buat pada bulan April yg lalu untuk menyertai satu pertandingan kraf felt anjuran susndfeltproduct. Antara syarat penyertaannya ialah, sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian, asalkan semua material digunakan daripada pek Felt Kit bulanan yg dikeluarkan khusus oleh kedai Sus. Masa tu bulan Mac lagi, dan aku terbaca iklan di fb Sus yang pek Felt Kit April akan menghasilkan seekor burung hantu yang comel sedunia.

Jadi tujuan asal aku adalah untuk mendapatkan owl yang comel itu, tapi sambil menyelam minum air lah juga, dah alang-alang beli, apa kata aku cuba nasib menyertai contest tersebut. Saja suka-suka lagipun tak susah, hasilkan sahaja owl ikut kreativiti kita dan emailkan gambar kepada Sus. Kemudian gambar akan diuploadkan di fb beliau dan sesiapa yang mendapat undian 'like' terbanyak akan dipilih sebagai pemenang. Sounds easy kan? Tapi utk meraih undian terbanyak, banyak jugalah persaingannya juga kan...maka ikut luck lah. Hehe.

Lebih kurang 3 hari aku bertungkus-lumus menyiapkan projek tersebut. Mula-mula cari ilham dulu, siap sketch bagai hehehe. Dan akhirnya, terhasillah satu keluarga burung hantu.

My masterpiece. What do you think guys?

~Mommy owlie~
This is the original pattern of owl from Sus n d Felt Product. 
But of course the one in this pic had sewn by me ^^ She is cute aite?

~Daddy owlie~
This one, i recreated it from the original pattern. 
Is it necessary for a daddy to have a fierce look??? Heh.

~Boboy owlie~
Ehem. Mom's apple of the eye. Inherits mommy's genetic more than dad's. 
He is naughty and love to have fun. See what happened to the apples in the basket in picture below.
He is also into music so much. I did make a cute pinky radio for him but he left it behind. That's why there were no radio in this pic. Tch. 

~Poor Yummylicious Apples~
This is what happened when u can't resist the feeling of  "Ohh...I really can't wait to see the outcome of my project!"
So, i only managed to sew few flat look apples. -_-

~Baby Owlie~
Newborn baby, that's why she is secured in the tree stem, for bengkung purpose. 
Haha suka hati aku. Mana datang burung hantu duduk dlm batang pokok. 
I think she is adorable, with her cute eyelashes. Don't you think so too? =D

~Pinky Retro Radio~
Yeah, this is the radio i mentioned earlier. The one that wasn't included in the picture for the contest. I put so much effort to make it but then after i sent MMS to my brother for an opinion, he said that it would be better without this radio. Hmmm... ='( 

Eh, eh dah kenapa pulak captions tu gatal-gatal taip in English pulak. Ngada-ngada betul tau. Haha. 
Ok, back to the main story pasal contest tersebut. Apabila dah siap semuanya satu family burung hantu maka aku pun email la gambar aku paling cun owlies tersebut ke pihak penganjur. Bila tengok album contest tu, walawei semua pun buat lawa-lawa... Bila selesai je gambar owl aku diupload, habis semua saudara-mara, sahabat-handai, rakan taulan aku promote suh like pic owl aku. Hehe. Ade jugak facebook users yang aku tak kenal turut share dan promote pic tu. Thanks a lot kepada semua la yang like owl tu dan menyokong aku... Kalau nak tengok-tengok, cuci mata pic owl contestants yg lain, boleh klik link ini.
Contest berlangsung almost sebulan kot? Tak ingatlah, dah lama kan...Hehe. So, masa yang ditunggu-tunggu iaitu pengumuman bagi pemenang April Felt Kit tersebut. Jeng jeng jeng... resultnya diumumkan di blog Sus. Maka aku pun blogwalking la. Pemenang utamanya of course bukan aku...ahaksss.... Tapi alhamdulillah aku dapat juga tempat untuk pemenang foto pilihan Sus. =) Kira oklah jugak sebab aku ni kalau masuk contest selalu takda nasib...hahaha... Apa pun, ganjaran utk pemenang pilihan ialah 20 point membeli-belah di kedai online Sus n d Felt Product. Happy mak oi... Suka suka suka...  

Lepas ni kalau ada contest kraf lagi, leh cuba nasib ni... hahaha... Dan buat korang yang rasa cam nak cuba berkraftangan dengan felt juga, bolehla shopping kat kedai Sus ek. Tekan je link banyak-banyak aku insert kat atas tu. Hehe. Kat sana ada jual pek permulaan felt utk sesiapa yg berminat. Pilih je, klik-klik, bayar, esok dah sampai kat pintu rumah korang. Hihi. Panjang pulak bebel aku ni, k lah selamat berkraf! 

Kawan-kawan, Pandulah Secara Berhemah

Assalammualaikum.

Setelah sekian lama tak menaip apa-apa di blog ni, hari ni rasa nak bercerita tentang perangai pemandu-pemandu kat Malaysia ni. Mesti korang semua pun ada pengalaman masing-masing kan. Kalau nak disenaraikan kesalahan-kesalahan kat jalan raya, memang tak terkira banyaknya, silap-silap, diri sendiri pun pernah buat kan? Hehehe. Tapi aku paling tak boleh nak terima dgn sikap sesetengah pemandu yang tak reti SABAR. Nak terbe*** agaknya lah kot sampai memandu secara melulu. Hish, tak ke menyusahkan orang lain namanya.

Sebagai contoh, siang tadi je aku dah kena masa otw nak balik rumah. Nak bagi korang paham lagi, ni ade aku lukiskan gambaran keadaan tadi. Kereta aku yg konon-konon kaler biru tu padahal hakikatnya kaler hitam.

Gigih betul aku melukis, guna Paint aje lak tu dgn mouse. Ini semua gara-gara adik aku melokekkan Bamboo Tablet nya. Ceh. 

Masa kejadian tu aku nak membelok ke kampung aku la. Belakang kereta aku ialah sebuah treler ntah ape jadah tah. Lebih kurang jarak 50m, aku dah bagi signal belok ke kanan, dan disebabkan laluan bertentangan sesak dgn kereta, maka aku berhenti la di tengah jalan dan memang biasa aku dan orang lain buat kat situ. Utk pengetahuan korang, jalan situ agak sempit utk lori treler ntah ape jadah nak selit tepi, kalau setakat kereta masih boleh lagi. Dan kawasan tu memang popular sebagai kawasan kemalangan, yang kena sondol lalu masuk dlm parit pun ade, macam-macam lah kejadian yang boleh meragut nyawa. Aku dah perhati dah kat cermin pandang belakang aku yang treler tu dari jauh memang takde tanda-tanda nak berhenti, kejap lagi aku kerling lagi, eh dah dekat dah macam nak menyelit aje, ingat ko muat ke? Pada masa sama kelenjar adrenal aku semakin banyak merembes adrenalin . Ahh sudahhh, macam-macam ini treler. Rasanya tinggal jarak tak sampai 1m pun antara bontot BK aku dengan kepala treler tu. Gila, bukannya nak berhenti, padahal aku dah lama bagi signal. Ini siap di hon nya lagi aku tu. Cis, apa dia buta ke aku takleh nak membelok, kalau kereta aku leh lompat, dah lama aku tukar ke mode lompat atas kereta-kereta yang bertali-arus di laluan sebelah tu. Hampagas tul...

Aku berdoa semoga takde kejadian buruk menimpa aku dan Alhamdulillah tak lama tu jalan clear dan cepat-cepat aku membelok. Syukur tak jadi apa-apa. Masuk jalan kampung pulak, kesabaran aku pulak yang teruji. Huhu. Entry ini akan bersambung episod seterusnya. Kes penunggang motosikal pulak.

Kbai.